De Boeddha op zijn kop

Een interessant artikel van Seth Segall op zijn blog The Existential Buddhist. Hij maakt gewag van een typologie van spirituele stromingen in verschillende tijden en culturen die een ‘op’ en een ‘neer’ onderscheiden. ‘Op’ is de tendentie om je te zuiveren van wereldse invloeden. ‘Neer’ is het omarmen van het dagelijks leven als bron van spirituele vervulling.

Segall past dit in zijn artikel toe op het oorspronkelijke boeddhisme in India (op) en op zen in China (neer). Binnen het Westerse boeddhisme, zegt hij, ligt de nadruk overwegend op het omarmen van het hier en nu. Dit zet de zaak volledig op zijn kop, wanneer je dit vergelijkt met de intentie die de Boeddha in zijn leerredes uitte.

Photo 05-04-13 09 10 55
Zhang Huan, Three-Legged Buddha

Bij het artikel staat een foto van een eigentijds kunstwerk van Zhang Huan met, inderdaad, een boeddha op zijn kop (Storm King Art Center, New York).

Beter dan te zoeken naar het ‘ware boeddhisme’ is de leraren die uiteenlopende visies vertolken, te beschouwen als stemmen in een voortgaand discours, zegt Segall: “Are you confused?  Only stay confused.  Nothing dulls the mind so much as certitude.  The true holy life is about living deeply into questions, not about finding answers.”

Ik vind het artikel leeswaardig, niet om stromingen vast te zetten in een typologie, maar omdat het vooronderstellingen blootlegt. Ook André van der Braak doet dit (in zijn inaugurele rede op de Vrije Universiteit in Amsterdam) en Linda Heuman in een recent artikel in Tricycle. Het ‘vreemd maken van het eigene’ (Van der Braak) helpt de onderlinge dialoog, ook binnen het boeddhisme.

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s