Boeddha Blog & Bladwijzer – 28 augustus 2013

Een selectie van artikelen uit buitenlandse boeddhistische publicaties

Wrong Mindfulness: An Interview with Hozan Alan Senauke (Tricycle)
De leer van de Boeddha, zegt zenleraar en activist Hozan Alan Senauke, zou veel meer op het samenleven gericht zijn, als hij in onze tijd geleefd had. Lijden is niet alleen iets van het individu, maar van systemen en structuren die mensen in het leven hebben geroepen. Mindfulness dient nu vaak om het lijden van individuen binnen die structuren te verlichten zonder dat de basisoorzaak, die structuren zelf, wordt aangepakt. Link

Marketing Superstitions & Invisible Demons (The Naked Monk)
Bijgeloof begint wanneer je meent dat het mogelijk is controle uit te oefenen over verandering, ook die van jezelf. Het consumentisme zit zo diep in ons dat boeddhisme een artikel kan worden dat tot uitdrukking brengt wie we willen zijn. De auteur vertelt dat zijn ogen pas geopend zijn voor de dharma nadat hij eerst aan deze verleiding ten prooi was gevallen. Link

Buddhism and Violence (American Buddhist Perspective)
Het gebruik van geweld is door het vroege boeddhisme verboden, maar onder de druk van de omstandigheden hebben boeddhisten er in de loop van de geschiedenis toch hun toevlucht toe genomen. Welke omstandigheden maken dat boeddhisten vroeger en nu naar de wapens grijpen? Recensie van een radio-uitzending van de BBC. Link

Into the Fire: Food in the Age of Climate Change (Tricycle)
Een vlammend pleidooi van de Amerikaanse theravadamonnik Bhikkhu Bodhi over honger in de wereld. Zonder ook maar één keer te verwijzen naar het boeddhisme hekelt hij het waardensysteem dat luxe, macht en consumptie verheerlijkt. We moeten toe naar meer sociale rechtvaardigheid en een economie van het genoeg, die recht doet aan het leven op aarde. Link

Boekbespreking: ‘There Is No God And He is Always With You’ (Wildmind)
De wenkbrauwen van de recensent gaan omhoog bij het lezen van het boek There Is No God And He is Always With You door Brad Warner, een onconventionele Amerikaanse zenleraar. Warner’s God is de grond van alle zijn. Hij schrijft over ‘de zenbenadering van God’ en ontdekt sporen van een Godservaring bij Dogen. Dit is niet waar het boeddhisme op zit te wachten, stelt de recensent. Link

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s