Kritisch boeddhisme in een onvrije wereld

Een dissidente Saoedische journalist werd in een consulaat van zijn land in Turkije vermoord. Wat betekent dit voor ons, westerse boeddhisten?

Lees verder Kritisch boeddhisme in een onvrije wereld

Het menselijk tekort

Zoals wel vaker, ben ik de draad van het boeddhisme weer eens kwijt. Op de een of andere manier kan niets in het boeddhisme me vandaag overtuigen. Het is alsof de hoop het geloof voedt en al doende de realiteit van ons menselijk tekort overstemt.

Lees verder Het menselijk tekort

Wijzer worden van ziek-zijn

Als er iets is wat ik in bijna dertig jaar leven met sarcoïdose heb geleerd, dan is het de werkelijkheid ervan onder ogen te zien en de beperkingen en de malheur ervan niet te verbloemen.

Lees verder Wijzer worden van ziek-zijn

De wijsheid van de wereld en het vers van berouw

Wat een kwaad karma kun je uit onwetendheid met je mond en gedachten aanrichten, zij het misschien ook onbedoeld. Nu, hier, op deze plaats, toon ik voor dit alles mijn berouw.

Lees verder De wijsheid van de wereld en het vers van berouw

Patiëntgericht communiceren: over sarcoïdose als longziekte

“Sarcoïdose is geen longziekte,” schrijft de patiëntenvereniging op Facebook, “maar een systeemziekte die, door onbekende oorzaak, ontstekingen veroorzaakt.” Is dit juist? Een stukje factchecking.
Lees verder Patiëntgericht communiceren: over sarcoïdose als longziekte

Over eenvoud en focus, en over precisiemedicatie bij ernstige sarcoïdose

In de strijd om het dagelijks bestaan met een ernstige chronische ziekte leer je pas goed eenvoud op prijs te stellen.
Lees verder Over eenvoud en focus, en over precisiemedicatie bij ernstige sarcoïdose

Veranderlijk en onveranderlijk

Het geregeld gebruik van de nembutsu (“Namu Amida Butsu”) in mijn teksten leidt wel eens tot vragen van lezers. Waarom doe je dit? Is dit wel Zen? Een beschouwing over verandering, over vorm en leegte, en over wat weggaat en wat blijft.

Lees verder Veranderlijk en onveranderlijk

Een bodhisattva aan je bed

Als een verschijning stond ze ineens in mijn kamer. Na een kleine operatieve ingreep onlangs was ik met bed en al teruggereden naar de verpleegafdeling. Nog wat lodderig van de narcose gaven ze me daar wat extra zuurstof uit een neusbril om bij mijn positieven te komen.

Lees verder Een bodhisattva aan je bed

Verlichting onnodig voor geëngageerd Zen

Zenleraar Edel Maex wil achttiende-eeuwse samenlevingswaarden revitaliseren. Voor een maatschappelijk betrokken zenbeoefening is dit echter onnodig en ongewenst.

Lees verder Verlichting onnodig voor geëngageerd Zen

%d bloggers liken dit: