Over de auteur

Go to bio in English

julesprast_2017_250x250

Drs. Jules Prast (Eindhoven, 1961) bracht zijn jeugd door in het Brabantse land. Na zijn eindexamen gymnasium alfa in 1979 studeerde hij geschiedenis aan de Vrije Universiteit en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij specialiseerde zich in de persgeschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Tijdens zijn studie werkte hij enige jaren in deeltijd als journalist en publiceerde hij in verschillende kranten en tijdschriften.

Loopbaan
Na het afronden van zijn studie vervulde hij zijn militaire dienstplicht als reserve-officier bij de Koninklijke Luchtmacht (1988-1989). Hij was verbonden aan de officiersopleiding van de luchtmacht, waar hij doceerde over vrede en veiligheid, en over krijgsmacht en samenleving.

Vervolgens werd hij voorlichter bij het Ministerie van Financiën in Den Haag (1989-1994). Aansluitend bekleedde hij leidinggevende posities bij ABN Amro en Philips. Bij ABN Amro was hij hoofd persvoorlichting (1994-2000) en bij Philips achtereenvolgens groepsdirecteur communicatie (2000-2008) en bestuursadviseur (2008-2010).

Ziekte
Toen de ziekte sarcoïdose zich openbaarde, moest hij abrupt een punt zetten achter zijn werkend leven. Hij werd duurzaam en blijvend arbeidsongeschikt bevonden.

De schade aan hart, longen en zenuwstelsel, de regelmatig terugkerende ziekteactiviteit en de chronische pijn en vermoeidheid beperken hem in zijn fysieke uithoudingsvermogen. Hij moet veel rusten en heeft daardoor weinig beschikbare tijd in een dag.

Zenboeddhisme
In 2007 kwam hij tijdens een cursus zenmeditatie in aanraking met boeddhisme. Het duurde even voordat hij in deze nieuwe dimensie landde, maar sinds het kwartje viel, is hij een beoefenaar in de traditie van het zenboeddhisme. Hij is lid van de sangha van het Kanzeon Zen Centrum Amsterdam. In 2013 ontving hij daar de lekengeloften, intenties en voorschriften (jukai) uit handen van zijn leraar, zenmeester Nico Tydeman.

Zijn boeddhistische naam, Taigu (grote dwaas), deelt Jules met Ryokan, een zenmonnik en dichter die zijn vrede en vrijheid vond in een zwervend bestaan door de natuur van het Japan van het einde van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw.

Publicaties
Schrijven maakt Jules blij. Dus als hij kan, schrijft hij, zo nodig vanuit zijn bed. Ondanks een haperend lichaam en soms een sputterende cognitie probeert hij zijn creatieve energie levend te houden en zijn verbeelding te voeden met tegenwoordig vooral poëzie.

Vanaf 2012 was hij lid van de redactie van SarcoScoop, het kwartaalmagazine van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland (SBN). Toen de belasting hem echter te zwaar werd, verliet hij in 2016 de redactie.

Nu publiceert hij op deze website een blog over sarcoïdose en zijn leven als patiënt (Twitter: @sarcoblog). Sommige van zijn blogartikelen verschijnen eveneens op de website van de SBN.

Daarnaast onderhoudt hij eveneens een blog over zen en boeddhisme, Dhammablog.nl (Twitter @dhammablog). Zijn artikelen hier verschijnen meestal eveneens als columns in het Boeddhistisch Dagblad, een webmagazine met lezers in Nederland en België.

Jules is tevens bezig met het voorbereiden van de uitgave van een boek een boek over de geschiedenis van het antirevolutionaire dagblad De Standaard.