Jules Prast

julesprast_2017_250x250

Drs. Jules Prast (Eindhoven, 1961) bracht zijn jeugd door in het Brabantse land. Na zijn eindexamen gymnasium alfa studeerde hij moderne geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij enige jaren freelance journalist.

Na het afronden van zijn studie vervulde hij zijn militaire dienstplicht als reserve-officier bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij was verbonden aan de officiersschool, waar hij doceerde over vredes- en veiligheidsvraagstukken. Vervolgens werd hij voorlichter bij het Ministerie van Financiën in Den Haag.

Aansluitend bekleedde hij leidinggevende posities bij ABN Amro en Philips. Bij ABN Amro was hij hoofd persvoorlichting (1994-2000) en bij Philips groepsdirecteur communicatie (2000-2008).

Sarcoïdose
Als gevolg van de ziekte sarcoïdose moest hij abrupt een punt zetten achter zijn werkend bestaan. Hij werd duurzaam en blijvend arbeidsongeschikt bevonden.

De schade aan hart, longen en zenuwstelsel, de regelmatig terugkerende ziekte-activiteit en de chronische pijn en vermoeidheid beperken Jules in zijn fysieke uithoudingsvermogen. Hij moet veel rusten en heeft daardoor weinig beschikbare tijd in een dag.

Zenboeddhisme
Tijdens een cursus zenmeditatie kwam hij in aanraking met boeddhisme. Het duurde even voordat hij in deze nieuwe dimensie landde, maar sinds het kwartje viel, is hij een beoefenaar in de traditie van het zenboeddhisme, sinds 2013 als leerling van de Amsterdamse zenmeester Nico Tydeman.

Zijn boeddhistische naam, Taigu (grote dwaas), deelt Jules met Ryokan, de zenmonnik en dichter die een zwervend bestaan leidde in het Japan van het einde van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw.

Publicaties
Als hij kan, schrijft hij. Vanaf 2012 was hij lid van de redactie van SarcoScoop, het kwartaalmagazine van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland (SBN). Toen de belasting echter te zwaar werd, verliet hij in 2016 de redactie.

Nu publiceert hij over sarcoïdose en zijn leven als patiënt op een blog getiteld Sarcoblog.nl (Twitter: @Sarcoblog). Sommige van zijn blogartikelen verschijnen eveneens op de website van de SBN.

Daarnaast onderhoudt hij een blog over boeddhisme, getiteld Boeddhaweg.nl (Twitter @boeddhaweg). Zijn artikelen over boeddhisme verschijnen meestal eveneens als column in het Boeddhistisch Dagblad, een boeddhistisch webmagazine met lezers in Nederland en België.

Download CV (pdf)